cyprus football

Η φούσκα του κυπριακού ποδοσφαίρου και η τεράστια ευθύνη της cyta...

Το ποδόσφαιρο αποτελεί το πιο δημοφιλές τηλεοπτικό περιεχόμενο για τον τόπο. Είναι μάλιστα αυτό το οποίο καθιέρωσε το γρήγορο διαδίκτυο στην αγορά.
Το κυπριακό ποδόσφαιρο αποτελεί το πιο δημοφιλές τηλεοπτικό περιεχόμενο για τον τόπο. Είναι μάλιστα αυτό το οποίο καθιέρωσε το γρήγορο διαδίκτυο στην κυπριακή αγορά. Πρωταγωνίστρια την τελευταία δεκαετία η cyta, η οποία παίζει σχεδόν μονοπωλιακά. Ένα παιγνίδι στο οποίο ξέρει καλά να επιβιώνει λόγω ρευστότητας, παρότι η πλατφόρμα της δεν είδε ποτέ κέρδη… Το ερώτημα είναι εάν θα μπορέσει να λειτουργήσει και μέσα σε ένα πιο ανταγωνιστικό πλαίσιο, καθώς η Cablenet φλερτάρει εντόνως με τις μεγάλες ομάδες του πρωταθλήματος και δη με τον ΑΠΟΕΛ, οδηγώντας στην «τριχοτόμηση» κατά κάποιο τρόπο του πρωταθλήματος και σε πιο έντονο ανταγωνισμό.
 Μπάλα και διαδίκτυο
Από το 2002, που εμφανίστηκαν στην Κύπρο οι πρώτες ευρυζωνικές συνδέσεις, φαινόταν πως οι προοπτικές για ανάπτυξή τους θα ήταν εξαιρετικά αργές… Οι Κύπριοι δεν είχαν ιδιαίτερο κίνητρο να βάλουν μια τέτοια σύνδεση. Όταν όμως το 2006, η Cytavision -ως MyVision τότε- μπήκε στο παιχνίδι των τηλεοπτικών ποδοσφαιρικών δικαιωμάτων, φτιάχνοντας τα πρώτα της τηλεοπτικά πακέτα, οι Κύπριοι βρήκαν έναν καλό λόγο για να αναπτύξουν σχέση με την ευρυζωνικότητα.
Η διείσδυση στην αγορά ευρυζωνικών υπηρεσιών εκτοξεύθηκε τότε μέσα σε ένα χρόνο από το 7% στο 13%, ενώ μέχρι το 2010 σε μια γρήγορη κι ανέλπιστη ανάπτυξη έφτασε το 65%. Το 2016 άγγιξε το 89%, με τις συνδέσεις να ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τις 278 χιλιάδες. Η cyta έχει χάσει σημαντικά ποσοστά λόγω του ανταγωνισμού, αλλά παρότι η ακριβότερη διατηρεί σήμερα το 63% της αγοράς ευρυζωνικών, περιλαμβανομένης και της IPTV/καλωδιακής τηλεόρασης λόγω του ποδοσφαίρου. Τα αντίστοιχα ποσοστά της Primetel είναι κοντά στο 9% και της Cablenet στο 28%.
 Κίνηση ματ Cablenet
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών με τα συμβόλαια για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της περιόδου 2019-2022 καταδεικνύουν πως η ιστορία ποδοσφαίρου - διαδικτύου θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια να είναι κινείται παράλληλα, ενώ οι συμφωνίες που αναμένονται να γίνουν τις αμέσως επόμενες ημέρες θα κρίνουν μεσοπρόθεσμα το πώς θα ανακατανεμηθεί η πίτα της αγοράς του διαδικτύου και θα κρίνουν το μέλλον των τηλεπικοινωνιών εταιρειών στην Κύπρο.
Η απόφαση της Cablenet να ενισχύσει την τηλεοπτική της πλατφόρμα με την αναμετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων δημιουργεί μια καινούργια πραγματικότητα. Ήδη η εταιρεία έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα αναμετάδοσης των αγώνων του Ερμή Αραδίππου για την περίοδο 2019-2022, και πληρώνει 9 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια στον ΑΠΟΕΛ, ένα ποσό που ανεβάζει ακόμη περισσότερο την τιμή των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και τη φούσκα, όπως υποστηρίζουν παράγοντες.
Για κάποιους η Cablenet δεν είχε επιλογή. Η μελλοντική της ανάπτυξη εξαρτάται από το αθλητικό περιεχόμενο κι έπρεπε να πληρώσει για να το κατακτήσει. Η Cablenet θέλει διακαώς να μπει στο ματς των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και οι κινήσεις της δείχνουν την πρόθεση τής πιο γρήγορα αναπτυσσόμενης εταιρείας τηλεπικοινωνιών, επιθυμεί να εδραιώσει ακόμη περισσότερο τη θέση της στην αγορά στο γρήγορο διαδίκτυο, μπαίνοντας επιθετικά.
 Τσαντισμένος ΑΠΟΕΛ
Σύμφωνα με το παρασκήνιο η Cablenet μπήκε σφήνα μεταξύ του ΑΠΟΕΛ και της Cytavision, κάνοντας την πρότασή της στην ποδοσφαιρική ομάδα για 3 εκατ. ευρώ τον χρόνο, 1,1 εκατ. περισσότερα απ’ όσα παίρνει η ομάδα στην Cytavision σήμερα, όταν ο ΑΠΟΕΛ ψυχράνθηκε με τη Cytavision, επειδή ο ημικρατικός οργανισμός είχε κάνει στην Ομόνοια πρόταση να φύγει από την Primetel και να της δώσει σχεδόν όσα με τον ΑΠΟΕΛ. Ο ΑΠΟΕΛ, ωστόσο, θεωρεί πως αξίζει πολύ περισσότερα με τις επιτυχίες και τις εμφανίσεις του σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Οι πηγές μας σχολιάσουν πως επρόκειτο για λάθος χειρισμούς της Cytavision, η οποία αντί να κλειδώσει πρώτα τις δικές της ομάδες με συμβόλαια, έσπευσε να κλείσει με την ομάδα μιας άλλης πλατφόρμας. Θα θυμάστε πριν τρεις μήνες που το δ.σ. της cyta, άναψε κόκκινο στη συμφωνία με την Ομόνοια, επειδή διαφωνούσε με τις προκαταβολές (μισό εκατομμύριο ζητούσε άρον-άρον η Ομόνοια), τις οποίες θα έδινε ο οργανισμός στην ομάδα. Η Ομόνοια έμεινε τελικά στην Primetel, πήρε μάλιστα 1,7 εκατ. ευρώ το χρόνο, ποσό που πλησιάζει το 1,9 που παίρνει τώρα ο ΑΠΟΕΛ από τη cyta.
 Σώθηκε η Primetel
Μέχρι πριν κλείσει με την Ομόνοια η Primetel φαινόταν να χάνει το παιχνίδι των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και να παίρνει την κατιούσα. Άλλωστε το 2015 κυκλοφορούσαν έντονες φήμες ότι είχε οικονομικά προβλήματα. Στον Απόλλωνα, στον οποίο πληρώνει 1,5 εκατ. το χρόνο η Primetel έδωσε ελευθέρα, με την ομάδα να μπαίνει στο ΚΟΠ TV από το 2019. Με την Ομόνοια στο χέρι, εκτιμάται ότι η εταιρεία τηλεπικοινωνιών πήρε μια ανάσα ζωής μέχρι το 2022. Η Primetel έχει επίσης εξασφαλίσει τα δικαιώματα της ΑΕΚ Λάρνακας.
 Μπούμερανγκ cyta
Είναι κατανοητό πως εάν η Cablenet εξασφαλίσει τελικά τα δικαιώματα για την αναμετάδοση των αγώνων του ΑΠΟΕΛ (ή και της Ανόρθωσης -παίρνει 1,2 εκατ. ευρώ από την Cytavision), τότε μια μερίδα συνδρομητών της cyta θα έχει ένα θετικό κίνητρο να μεταπηδήσει στην Cablenet, η οποία είναι και φθηνότερη και προσφέρει περισσότερα Megabytes.
Βεβαίως η cyta -η οποία δέχεται τώρα τον σκληρό ανταγωνισμό, έναν ανταγωνισμό που η ίδια γέννησε και της γυρίζει μπούμερανγκ, γιατί δεν υπολόγισε την δύναμη της Cablenet που δυνάμωσε συν τω χρόνω με αργά και σταθερά βήματα- χωρίς τον ΑΠΟΕΛ και την Ανόρθωση θα είναι μεν σε δυσχερή θέση, όμως θα έχει κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα για την περίοδο μέχρι το 2022, υπό την προϋπόθεση ότι θα πάρει το πακέτο ΚΟΠ TV.
Ασφαλείς προβλέψεις για το ποιος θα επικρατήσει στον τομέα των τηλεπικοινωνιών για μετά το 2022 δεν μπορούν να γίνουν. Το πιο ασφαλές το οποίο μπορεί κανείς να πει είναι πως προδιαγράφεται μεγάλη «σφαγή» μεταξύ των πλατφόρμων τηλεόρασης τα επόμενα χρόνια. Μια σφαγή που έχει ήδη ξεκινήσει με επίκεντρο τα ποδοσφαιρικά δικαιώματα.
 Στη cyta το ΚΟΠ TV ή στην Cablenet;
Το πακέτο της ΚΟΠ TV 2019-2022 αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα όλων των υπολοίπων ομάδων πρώτης κατηγορίας, και κάποιων της δεύτερης, πλην του ΑΠΟΕΛ, της Ανόρθωσης, της Ομόνοιας, της ΑΕΚ και του Ερμή. Το πακέτο αυτό διαχειρίζεται η ΚΟΠ. Οι ομάδες της πρώτης κατηγορίας που περιλαμβάνει είναι: ο Απόλλων, η ΑΕΛ, η Σαλαμίνα, η Άχνα, ο Άρης, η Δόξα, η Αλκή και ο Ολυμπιακός.
Στην τελευταία του συνεδρία το δ.σ. της cyta αποφάσισε πως θα διεκδικήσει το ΚΟΠ TV, η τιμή του οποίου κυμαίνεται μεταξύ 7-8 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Η παραγωγή των αγώνων, ωστόσο, δεν θα γίνεται από τη Cytavision μέσω των σημερινών συνεργατών της, αλλά θα είναι πλέον ευθύνη της ΚΟΠ, με ένα ετήσιο κόστος το οποίο θα επιβαρύνεται η ομοσπονδία ύψους 600 χιλιάδων ευρώ.
Είναι σημαντικό να πούμε ότι πηγές του «Π» δίνουν και στην Cablenet κάποιες μικρές πιθανότητες, όχι όσες στη cyta η οποία όπως υποστηρίζουν είναι η μόνη που μπορεί να αντέξει το κόστος και να εξασφαλίσει το πακέτο ΚΟΠ TV. Η ΚΟΠ έχει δώσει χρονοδιάγραμμα στις πλατφόρμες για να αποφασίσουν εάν αποδέχονται την πρότασή της, μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.
Όπως διαμορφώθηκε, το ΚΟΠ TV 2019-2022 εκτιμάται πως αυτός που θα το πάρει θα μπορεί να παίξει επί ίσοις όροις στον ανταγωνισμό, ακόμη κι αν δεν έχει τον ΑΠΟΕΛ, την Ομόνοια ή την Ανόρθωση. Το σκεπτικό αυτής της εκτίμησης είναι πως οι οπαδοί των μεγάλων ομάδων έχουν season tickets για να παρακολουθούν, κυρίως τους εντός έδρας αγώνες της ομάδας τους. Συνεπώς, εάν θέλουν να παρακολουθούν από τον καναπέ του σπιτιού τους τα εκτός έδρας παιχνίδια, θα πρέπει να συνδεθούν με το ΚΟΠ TV. Κάποιους αγώνες που θα χάσουν, όπως για παράδειγμα οι Αποελίστες τα ματς με τον Απόλλωνα στη Λεμεσό, που προβάλλει η PrimeTel, θα μπορούν να το παρακολουθήσουν από την καφετέρια.
 Αγωνία συντεχνιών cyta
Εν τω μεταξύ οι εργαζόμενοι στη cyta ανησυχούν, αντιλαμβανόμενοι ότι πλέον ο ημικρατικός οργανισμός δεν παίζει μόνος του στον τομέα των αθλητικών μεταδόσεων. Έναν τομέα ο οποίος κάνει τη cyta τον μεγάλο πρωταγωνιστή στις ευρυζωνικές, από τις οποίες εξαρτάται το μέλλον των εταιρειών τηλεφωνίας. Θεωρούν πως το δ.σ. της cyta κωλυσιεργεί να λάβει αποφάσεις για τα δικαιώματα και ζητούν εξηγήσεις.
Η ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ μαζί με άλλες δυο μικρότερες συντεχνίες δημοσιοποίησε επιστολή προς το δ.σ. της cyta, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Με βάση τις τελευταίες ενημερώσεις, μας διαβεβαιώνατε ότι θα παραμείνουμε πρωταγωνιστές στο κυπριακό ποδόσφαιρο, το οποίο είναι το μόνο περιεχόμενο που δεν μπορεί να παραδοθεί με άλλον τρόπο στους πελάτες (σ.σ. μόνο μέσω τηλεπικοινωνιακών καλωδίων). Δυστυχώς, οι εξελίξεις όσον αφορά τα δικαιώματα του κυπριακού ποδοσφαίρου για την περίοδο 2019-2022 και προκαλούν τεράστια ανησυχία και αβεβαιότητα, καθώς κινδυνεύει επικίνδυνα η συγκράτηση μερικών δεκάδων χιλιάδων πελατών, οι οποίοι διατηρούσαν τις υπηρεσίες σταθερής και διαδικτύου ως πελάτες μας στη cyta. Ομόνοια, ΑΕΚ και Ερμής έχουν χαθεί στον ανταγωνισμό. Τώρα, δημιουργείται θέμα και με τον ΑΠΟΕΛ, αλλά και με την Ανόρθωση. Όλα αυτά εγείρουν τεράστια ερωτηματικά. Έχει η cyta στρατηγική και τακτική; (…)». Ανάλογη επιστολή σε πιο χαμηλούς τόνους έστειλε και η ΕΠΟΕΤ μαζί με την ΠΕΟ.
 Διάβρωση της cyta
Ο τεράστιος φόβος των συντεχνιών είναι πως η cyta χάνοντας τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στα τηλεοπτικά δικαιώματα, αναγκαστικά θα υποστεί μεγάλη φθορά. Αυτό υποχρεωτικά θα μειώσει τα ποσοστά της, θα αυξήσει τη ζημιά της Cytavision και θα μειώσει την αξία του οργανισμού, αυξάνοντας τις πιθανότητες ιδιωτικοποίησης.
Αυτό που επίσης λέγεται, είναι πως η cyta μπορεί σήμερα να έχει μεγάλα αποθέματα σε ρευστό και να μπορεί να κάνει παιχνίδι και με τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ωστόσο με τις μελλοντικές τις υποχρεώσεις τα περιθώρια στενεύουν. Τι θα γίνει εάν δεν βρεθεί επενδυτής για να αγοράσει την CytaHellas και θα πρέπει να υποστεί ακόμα μεγάλη ζημιά η μητρική; Ήδη έχει βάλει πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Θα γίνει ποτέ απόσβεση των 100 εκατ. ευρώ που θα επενδυθούν σε οπτικές ίνες; Και τι θα γίνει εάν ο ανταγωνισμός διαβρώσει περαιτέρω τις ευρυζωνικές υπηρεσίες του οργανισμού; Είναι όλα αυτά ερωτήματα που κάνουν θολό το τοπίο των τηλεπικοινωνιών στον τόπο μας.
 «Πάρτι» στη cyta με λεφτά του φορολογουμένου
Από την άλλη το δ.σ. της cyta έχει κι αυτό τα δίκαιά του, όταν επιχειρεί να βάλει τάξη στα όσα αυθαίρετα αποφασίζονταν από υπαλλήλους και δ.σ. την τελευταία δεκαετία, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στα 12 εκατ. ευρώ. Ένα ποσό υπέρογκο και πολλαπλάσιο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, σε σύγκριση με άλλες χώρες κατ’ αναλογία πληθυσμού.
«Η αύξηση αυτή των δικαιωμάτων ήταν απότοκο ενός λανθασμένου μοντέλου λειτουργίας της cyta, που ξεκίνησε από τους πρώτους μήνες εισαγωγής της τεχνολογίας ADSL στην Κύπρο, με βάση το οποίο τοποθετούσαν το κάρο μπροστά από το άλογο. Τα χρήματα δηλαδή των Κυπρίων φορολογουμένων αντί να επενδύονται σε καινοτόμες και προηγμένες υποδομές δικτύων νέας γενιάς, ρίχνονται στον καιάδα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, επιχορηγώντας έμμεσα τις ποδοσφαιρικές ομάδες στην Κύπρο. Γι' αυτό τον λόγο η Κύπρος είναι η τελευταία χώρα στην ΕΕ σε ταχύτητες και κόστος του ίντερνετ, αλλά και τελευταία στην ψηφιακή οικονομία», ανέφερε στον «Π» άτομο που γνωρίζει καλά το πεδίο των τηλεπικοινωνιών στον τόπο μας.
 Η νέα πολιτική του δ.σ., που δυστυχώς υιοθετήθηκε με πολλά χρόνια καθυστέρηση, ξεκαθαρίζει μέσα από την ανακοίνωση γύρω από το θέμα της συμφωνίας με την Ομόνοια που κατέληξε σε ναυάγιο. Μεταξύ άλλων το δ.σ. θέτει θέμα διαφάνειας, αλλά και προκαταβολών, με μοναδικό στόχο την διασφάλιση του οργανισμού.
 Το δ.σ. δέχεται βεβαίως πιέσεις εδώ και χρόνια κι από τον γενικό ελεγκτή, ο οποίος στην τελευταία του έκθεση έγραφε πως τα έσοδα της Cytavision μειώθηκαν στα 21 εκατ., με τα έξοδα να μένουν σταθερά. Ως αποτέλεσμα, η υπηρεσία κατέγραψε έλλειμμα ύψους 1,8 εκατ. ευρώ. Η μείωση των εσόδων αποδίδεται στη μείωση των συνδρομητών και στις προσφορές που δόθηκαν στο πλαίσιο της ανατιμολόγησης των πακέτων τον Ιούνιο του 2016. Ας σημειωθεί ότι η Cytavision δεν ήταν ποτέ κερδοφόρα, ωστόσο πρόσφερε στη Cyta ένα μεγάλο μερίδιο αγοράς στις ευρυζωνικές.
 Λίγες οι διαφημίσεις
Άνθρωποι που παρακολουθούν την πορεία της Cytavision εκτιμούν ότι από το 2005 μέχρι σήμερα, αλλά ειδικότερα από το 2014 που έκλεισε η LTV και ο οργανισμός, κατάφερε να εξασφαλίσει τα δικαιώματα για τον ΑΠΟΕΛ και την Ανόρθωση, δεν κατάφερε να πουλήσει το premium αθλητικό προϊόν του και να πάρει τη μερίδα της διαφήμισης που θα άξιζε να πάρει.
Η έλλειψη τεχνογνωσίας στον τομέα της τηλεόρασης και η ανύπαρκτη στρατηγική μάρκετινγκ από τους υπαλλήλους ενός οργανισμού που ξέρουν κυρίως από τηλεπικοινωνίες, όχι όμως από τηλεόραση και media, περιόρισαν τα έσοδα του οργανισμού από τη Cytavision.
 Από τις 250 χιλιάδες λίρες στα 14 εκατ. ευρώ
Η ιστορία των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ποδοσφαίρου ξεκίνησε στην Κύπρο αρχές της δεκαετίας του ’90, με το άνοιγμα του τηλεοπτικού σταθμού «Λόγος». Μέχρι τότε το ΡΙΚ μετέδιδε επιλεκτικά κάποιους αγώνες live. Η αγορά άρχισε να αλλάζει το 1992, όταν ο «Λόγος» αποφάσισε να μπει στο αθλητικό περιεχόμενο, μεταδίδοντας για πρώτη φορά τον ημιτελικό και τελικό κυπέλλου μπάσκετ. Την ίδια χρονιά είχε γίνει μεγάλη μάχη για το ποιος θα μεταδώσει τον τελικό κυπέλλου στο ποδόσφαιρο μεταξύ Ομόνοιας κι Απόλλωνα. Ο πρώτος αγώνας της Εθνικής Κύπρου που μεταδόθηκε ήταν τον ίδιο χρόνο με τα νησιά Φαρόε, όταν ο «Λόγος» κατάφερε με κινητό link να μεταδώσει έστω κι επεισοδιακά τον αγώνα.
 Πρώτο πακέτο ΚΟΠ
Το 1996 η ΚΟΠ, διαβλέποντας το μεγάλο ενδιαφέρον για τις ποδοσφαιρικές μεταδόσεις, αποφάσισε να βγει με ένα συνολικό πακέτο ποδοσφαιρικών δικαιωμάτων και να διαχειρίζεται κεντρικά τα δικαιώματα. Ο «Λόγος» είχε κλείσει προφορική συμφωνία με την ΚΟΠ, ωστόσο οι ανταγωνιστές του καναλιού είχαν άλλες βουλές. Όταν πήγε ο Μάριος Λευκαρίτης, τότε πρόεδρος της ΚΟΠ, να υπογράψει με τον «Λόγο» τού είπαν ότι ναυάγησε τελικά η συμφωνία. Οι πιέσεις και οι απειλές των ιδιωτικών καναλιών, κυρίως του Σίγμα και του ΑΝΤ1 στον τότε Αρχιεπίσκοπο, τον έπεισαν να κάνει πίσω. Τότε ο Μάριος Λευκαρίτης, με αντιπρόεδρο τον Κωστάκη Κουτσοκούμνη, δεν έχασαν καιρό: επικοινώνησαν με την LTV, η οποία είχε ήδη τρία χρόνια λειτουργίας ως συνδρομητική πλατφόρμα και της έδωσαν τα δικαιώματα να μεταδίδει έναν αγώνα ζωντανά το Σάββατο και έναν την Κυριακή, συν τα δικαιώματα για τα στιγμιότυπα. Το ποσό που υπογράφηκε ήταν 250 χιλιάδες λίρες. Οι δε συνδρομητές της είχαν μέσα σε λίγους μήνες πολλαπλασιαστεί, φτάνοντας αρχικά τις 12 χιλιάδες και ξεπερνώντας στο πικ της τις 65 χιλιάδες. Το 2008 άνοιξε και ο συνδρομητικός «Άλφα» του Σωκράτη Χάσικου, ο οποίος μετέδιδε παράλληλα ποδοσφαιρικούς αγώνες και ακόμη περισσότερο αθλητικό περιεχόμενο.
 Το «πάρτι»
Τα χρόνια που ακολούθησαν υπήρχε κόντρα μεταξύ ΚΟΠ και ιδιωτικών καναλιών, καθώς τα κανάλια δεν ήθελαν να πληρώνουν για στιγμιότυπα. Μάλιστα, τα σωματεία είχαν απαγορεύσει την είσοδο των καναλιών στα γήπεδα μέχρι να πειστούν τελικά να πληρώνουν. Αυτή η κατάσταση συνεχίστηκε μέχρι το 2006, τότε που η LTV έκανε την πρώτη συμφωνία με τη cyta για να αναμεταδίδει το κυπριακό ποδόσφαιρο. Έτσι άρχισε η Cytavision να αποκτά δύναμη.
Από εδώ ξεκίνησε και η διάσπαση των ποδοσφαιρικών δικαιωμάτων, καθώς η cyta άρχισε να μιλά με τις ομάδες κλείνοντας πρώτα την ΑΕΚ Λάρνακας, ενώ η LTV κατάφερε να κρατήσει παρά τα πολύ υψηλά συμβόλαια, ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια και Απόλλωνα. Το 2012-2013 φάνηκε ωστόσο πως δεν μπορούσε να αντέξει άλλο τον ανταγωνισμό της cyta, η οποία έκανε «πάρτι» με λεφτά των φορολογουμένων, όπως υποστήριξαν όλοι οι παράγοντες με τους οποίους μιλήσαμε, κι έναν χρόνο αργότερα έβαλε λουκέτο, με τη cyta να γίνεται κυρίαρχος.
 Πολιτικές παρεμβάσεις
Ένα παράδειγμα των ακραίων τιμών που υιοθέτησε η cyta κάνοντας διαπραγματεύσεις με τα λεφτά των πολιτών ήταν η περίπτωση του Ερμή. Ο οποίος όσο ήταν με την LTV έπαιρνε 200 χιλιάδες λίρες, ενώ η cyta του ανέβασε το ποσό στις 750 χιλιάδες λίρες. Στον Εθνικό Άχνας η LTV πρόσφερε ετήσιο συμβόλαιο 280 χιλιάδων λιρών, ενώ η cyta το ανέβασε στις 850 χιλιάδες λίρες. Η δε ΑΕΛ λάμβανε από την LTV το ποσό των 450 χιλιάδων λιρών, ενώ η cyta της πρόσφερε 1,05 εκατ. λίρες, ένα ποσό που θεωρείται πως δόθηκε λόγω πολιτικών παρεμβάσεων (ήταν τότε η διακυβέρνηση Χριστόφια). Μάλιστα η Cytavision πρόσφερε στην ΑΕΛ ένα εξαιρετικό πακέτο, προπληρώνοντάς της πολλά λεφτά.
 Και τα ξένα πρωταθλήματα
Η Cytavision με τις νέες συμφωνίες «γλυκάθηκε». Τα ποσοστά της στο διαδίκτυο άρχισαν να ανεβαίνουν και έγινε κυρίαρχος παίχτης. Έτσι ξεκίνησε να κάνει παιχνίδι και με τα ξένα πρωταθλήματα. Τότε η LTV πλήρωνε για το αγγλικό πρωτάθλημα της Premier League 2,9 εκατ. ευρώ. Η cyta έδινε περισσότερα. «Με αυτόν τον τρόπο καταδίκασαν τη Cytavision να μην βγάλει ποτέ λεφτά», μας λέει γνώστης της κατάστασης.
«Μας κορόιδευαν τότε και οι Εγγλέζοι και οι της ΟΥΕΦΑ για τα λεφτά που πληρώναμε ως Κύπρος».
 Στα 14 εκατ. ευρώ
Την τριετία 2016-2019 η αξία των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στην Κύπρο άγγιξε τα 12 εκατ. ευρώ, ενώ με τα λεφτά που θα πέσουν τώρα, το 2019-2022 θα φτάσει τα 14 εκατ. ευρώ. Ένα τεράστιο ποσό εάν αναλογιστεί κανείς πως όλες οι βαλκανικές χώρες πληρώνουν για τα ποδοσφαιρικά δικαιώματα μόλις 7 εκατ. ευρώ, ενώ η Ελλάδα με δεκαπλάσιο πληθυσμό από την Κύπρο πληρώνει 45 εκατ. ευρώ.
 Κίνδυνος κατάρρευσης του κυπριακού πρωταθλήματος
Τα τηλεοπτικά δικαιώματα αποτελούν βασικό έσοδο των ομάδων. Ουσιαστικά το 50-65% των προϋπολογισμών των ομάδων στηρίζεται στα τηλεοπτικά δικαιώματα.
Παράγοντες του κυπριακού ποδοσφαίρου με τους οποίους μιλήσαμε συμφωνούν πως η ραγδαία ανάπτυξη των μεγάλων ομάδων στην Κύπρο και οι επιτυχίες τους στην Ευρώπη, όπου συναγωνίζονται μεγάλες ομάδες με τεράστιους ποδοσφαιριστές, ήρθε όταν άρχισαν να ανεβαίνουν τα ποδοσφαιρικά δικαιώματα. Πρώτη η Ανόρθωση έδειξε τον δρόμο το 2008, μπαίνοντας στους ομίλους του Champions League, με τον ΑΠΟΕΛ να ακολουθεί την επόμενη χρονιά και άλλες δύο χρονιές.
Για τις μικρές, δε, ομάδες, που δεν έχουν μεγάλα έσοδα από εισιτήρια, τα δικαιώματα αποτελούν σωτηρία και επιβίωση. Για τις μεγάλες ομάδες τα τηλεοπτικά δικαιώματα τα οποία ανέβηκαν δραματικά, τους έδωσαν το δικαίωμα να αγοράσουν παίχτες και να κάνουν προϋπολογισμούς οι οποίοι να τους επιτρέπουν να ονειρεύονται επιτυχίες σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και συνεπώς ακόμη περισσότερα λεφτά.
«Οι τιμές όμως έχουν ξεφύγει», λέει στον «Π» παράγοντας. «Σαφώς και είναι φούσκα. Κι αν καταρρεύσει η φούσκα, οι πρώτες που θα κλείσουν είναι οι μικρές ομάδες. Αλλά και κάποια μεγάλα σωματεία παίζουν ρώσικη ρουλέτα με τους προϋπολογισμούς που κάνουν…».
Ο φόβος των παραγόντων της ΚΟΠ είναι πως κάποια στιγμή κάποιες πλατφόρμες θα κλείσουν και η φούσκα με τα δικαιώματα θα σκάσει. Τότε τι θα απογίνουν οι ομάδες; Η ομοσπονδία βλέποντας τους κινδύνους προσπαθεί να κλείσει τα κεντρικά πακέτα και τα τηλεοπτικά δικαιώματα για όλες τις ομάδες. Ωστόσο, όσο ακόμη υπάρχουν τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί που πληρώνουν τεράστια ποσά για δικαιώματα θα κλείνουν μόνες τους.

Πηγή: politis.com.cy

Επόμενος αγώνας:


ΑΠΟΕΛ vs Απόλλων

Στάδιο κοτέτσι 9/8/17 -  Τετάρτη 20:00


ΑΠΟΕΛ vs SK Slavia  

     Στάδιο ΓΣΠ 15/08/17 - Τρίτη 21:45


SK Slavia vs ΑΠΟΕΛ

Στάδιο Eden 23/08/17 -  Τετάρτη 21:45